Steun & goede doelen

Mladi BiH doet veel met en voor goede doelen. We organiseren regelmatig benefiet-events waarbij één goed doel met betrekking tot Bosnië en Herzegovina centraal staat. Daarnaast werken ook samen met andere liefdadigheidorganisaties en spelen we een grote rol in de jaarlijkse nationale herdenking van de Srebrenica genocide. Hieronder hebben we de humanitaire projecten en goede doelen die wij steunen op een rij gezet.

Zelfs met een slechte uitrusting is de Bosnische topatleet Mirza Nikolajev (19) gekwalificeerd voor de Olympische Winterspelen (2022 in Beijing). Help zijn droom waar te maken door bij te dragen aan een nieuwe slee.

 

Mirza, geboren in Sarajevo, is vijf jaar geleden met rodelen begonnen. Al snel werd door zijn trainer opgemerkt dat hij een uitzonderlijk talent heeft voor deze olympische sport en besloot hij om op eigen initiatief een slee voor Mirza te vinden.

 

Mirza traint en doet mee aan wereldkampioenschappen met een inmiddels 12 (!) jaar oude slee en een verslechterde uitrusting. Ondanks deze middelen heeft hij zo goed gepresteerd, dat hij gekwalificeerd is voor de Olympische Spelen 2022 in Beijing!

 

Met de huidige slee lijkt hoog eindigen onmogelijk. Zijn droom, en tevens de droom van alle Bosniërs, is om voor het eerst sinds de Winterspelen van ‘84 een medaille mee te nemen naar Sarajevo. Jij kan de kans op deze droom vergroten door een bijdrage te leveren voor een nieuwe professionele slee. Deze moet op maat gemaakt worden en kost daarom ongeveer 20.000 euro.

 

Helaas zijn er niet genoeg financiële middelen in Bosnië-Herzegovina en daarom zijn er meerdere crowdfundings gestart. Met een donatie schrijf jij mee aan een nieuwe pagina van de Bosnische geschiedenisboeken. Met deze nieuwe slee en zijn unieke talent op zo’n jonge leeftijd kan hij Bosnië nog jarenlang vertegenwoordigen. Wees een onderdeel van deze olympische droom en steun Mirza!

Opgehaald bedrag

€ 735 van de € 10.000 (geupdatet: 10-04-2021)

Thermomethers die wij hebben gekocht en naar Tuzla hebben gebracht, zodat de Marš Mira in Coronatijd toch kon doorgaan.

Steun in het jaar 2020 🦠

Het jaar 2020 stond voor ons allen in het teken van het coronavirus. Voor Mladi BiH betekende dit een jaar zonder evenementen. Toch hebben we, ondanks alle maatregelen, enkele goede doelen kunnen steunen. Zo hebben we een bijdrage geleverd aan de organisatie van de jaarlijkse Srebrenica genocide herdenking, aan de de Marš Mira (vredesmars voor Srebrenica) in Tuzla via het Rode Kruis in Bosnië en Hercegovina (zie foto hiernaast) en hebben we geld ingezameld voor de goede doelen “Charity Bosnian Kids” en “Zorgcentrum voor de moeders van Srebrenica”. Lees meer over ons werk in 2020 in deze blog.

Nationale Herdenking Srebrenica Genocide

Elk jaar was Mladi BiH wel in een bepaalde vorm betrokken rondom de organisatie van de herdenking, maar nog nooit zo actief als afgelopen jaar. Afgelopen jaar was erg bijzonder, niet alleen doordat we midden in een pandemie zaten maar omdat de Srebrenica genocide precies 25 jaar geleden heeft plaatsgevonden.  

 

Gezien dit jaar vanwege het coronavirus alles anders moest en de focus op digitaliteit lag, was de “jonge generatie” aan zet. Ter ere van het feit dat het 25 jaar geleden was, stond er ook op Het Plein een indrukwekkende tentoonstelling van het krachtige collectief “Bosnian Girl”. Zij hielden ook een mooie speech die zeker aankwam bij de luisteraars, net als de erg indrukwekkende woorden van befaamd politicus Jan Pronk en van Nedim Osmanovic namens de Vereniging van Srebrenica Overlevenden. Alles werd prachtig gemodereerd door Mustafa Hadžiibrahimović en Leila Prnjavorac. Nooit eerder waren er zo veel mensen van het Nederlandse Ministerie van Defensie aanwezig en hing de vlag op het defensie-gebouw halfstok. Lees in dit blog precies wie van Mladi BiH wat heeft gedaan binnen de organisatie van deze belangrijke herdenking.

Charity Bosnian Kids

Veel kinderen in Bosnië zijn benadeeld door armoede. Kinderen krijgen lunch op school alleen als hun ouders hiervoor betaald hebben. Mensen die bekend zijn met de situatie in Bosnië weten dat de armoede wijdverspreid is in het land en dat hierdoor veel ouders niet in staat zijn om de lunch op school voor hun kind te betalen. Voor veel kinderen is de lunch op school de enige maaltijd die ze regelmatig krijgen. Dit initiatief steunt kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om te betalen, zodat zij niet worden uitgesloten van de lunch. Met een donatie van €9 krijgt één kind dagelijks een lunch op school gedurende één maand. Met een donatie van €70 geeft u één kind een jaar lang dagelijks een maaltijd op school. Lees hier meer over dit prachtige goede doel.

Stichting SAVIE

Stichting SAVIE (Students Abroad Volunteering In Eastern Europe, voorheen Stichting ‘Wij Helpen Daar’) is een door studenten opgerichte organisatie, die zich inzet voor de kwetsbare inwoners in landen in Oost-Europa. Momenteel organiseren zij projecten in ex-Joegoslavië, waaronder Bosnië en Herzegovina. Zij dragen bij aan het verhogen van het maatschappelijk welzijn. Zo hebben ze in Sarajevo b.v. samenwerkingsverbanden met SOS Kinderdorpen en hosten ze (zomer)kampen voor kinderen die in minder ideale omstandigheden zijn opgegroeid. Ook doen zij projecten voor kinderen met een handicap. De samenwerking met stichting SAVIE is het meest recent en we kijken vol enthousiasme uit naar wat de toekomst ons daarin zal brengen!

DONEREN?

 

Wil jij een bijdrage leveren aan één van deze goede doelen? Dat kan! Voor een eenmalige donatie kun je geld overmaken naar 

NL41 INGB 0003 0275 25 t.n.v. Mladi BiH. Vermeld in de omschrijving dat het om een donatie gaat en voor welk project of goede doel. 


Wil je meer informatie over het project? Neem dan contact op door te e-mailen naar info@mladibih.nl. We beantwoorden graag al je vragen!

Ben jij een bedrijf of organisatie die, bijvoorbeeld door middel van een samenwerking, een bedrag kan doneren of ophalen?
Stuur dan een mail naar info@mladibih.nl om de mogelijkheden te bespreken.


Afgeronde projecten:

Project Gnijezdo

Met verschillende evenementen heeft Mladi BiH geld ingezameld voor de bouw van een opvangcentrum voor kwetsbare kinderen. Denk hierbij aan kinderen met een traumatische ervaring, kinderen die niet thuis kunnen verblijven of kinderen die thuis niet optimaal kunnen functioneren, bijvoorbeeld omdat hun ouders verslaafd zijn aan alcohol. Dit verliep via IN Fondacija, een politiek en religieus onafhankelijke non-profitorganisatie die actief is door heel Bosnië en Herzegovina. In totaal heeft Mladi BiH €1575,53 hiervoor ingezameld.

Fondacija Hastor

In Nederland krijg je als student studiefinanciering. Maar in Bosnië en Herzegovina is dat er niet. Daarom is het daar als student, vooral als je het thuis niet breed hebt erg moeilijk om een opleiding te volgen. Dat is zonde. Vooral als je ziet dat er veel gemotiveerde jongeren rondlopen. 

 

Via Fondacija Hastor, een non-profitorganisatie in Bosnië en Herzegovina, heeft Mladi BiH geld ingezameld om twee studenten te steunen door hun opleidingsgeld voor een schooljaar te betalen. Hiervoor hebben we met verschillende evenementen in totaal € 3000,- opgehaald.

Project Temelj

Mladi BiH heeft in 2015 en 2016 geld ingezameld voor “Project Temelj, (plaatselijk bekend als ‘Kuća prijateljstva omladine BiH i Holandije’). Dit is een gebouw van MSŠ Hasan Kikič in Gradačac, waar kinderen praktijklessen volgen. Het gebouw was al jaren toe aan vernieuwing en de kinderen en leraren opereren op dit moment in een gebouw waar geen verwarming aanwezig is, geen water aanwezig is en dat erg vervallen is. 

 

Met het ingezamelde geld is er onder andere een stookoven, verwarmingsketel, waterpomp voor grondwater, waterpomp voor door het gebouw en aggregaat voor elektriciteitsvoorziening aangeschaft.

Zet je samen met ons in voor Bosnië en Herzegovina!