Interview met ambassadeur: Almasa

Almasa Ćerimović was 4,5 jaar ambassadeur van Mladi BiH. Door de jaren heen heeft ze zich ingezet voor verschillende evenementen en projecten. We spreken haar over haar tijd bij Mladi BiH en het goede doel waarvoor zij zich nu inzet: Charity Bosnian Kids.

 

Van oktober 2015 tot januari 2020 was je ambassadeur van Mladi BiH. Waarom besloot je jezelf aan te melden?

Dat is nog eens een tijd geleden, maar kan het me nog precies herinneren. Mladi BiH deed op dat moment een oproep voor ambassadeurs via Facebook. Ik was op dat moment 18 en twijfelde eerst of ik wel wat kon toevoegen aan de organisatie.

 

Op de laatste dag van de aanmelddeadline besloot ik om het toch in te sturen, want ik wilde heel graag actief worden in de Bosnische gemeenschap en meer Bosnische vrienden maken. Ook hoopte ik door Mladi BiH me humanitair in te kunnen zetten voor Bosnië en Herzegovina. Achteraf gezien ben ik erg blij dat ik die keuze dus toch heb gemaakt. 🙂

 

Kwamen je verwachtingen over het ambassadeurschap uit?

Dat zeker. Het is fijn om terug te kijken op die 4,5 jaar. In het eerste jaar van mijn ambassadeurschap heb ik veel mogen leren, ben ik betrokken geweest bij het organiseren van evenementen en heb ik veel contacten mogen leggen. Daarna volgden 2 bestuursjaren waarin ik mij weer op een andere manier kon ontwikkelen. 

 

Ik vond het onwijs leuk dat we naast de leuke evenementen en alle druženje ons werk erg serieus namen en je echt kon zien dat we allemaal meehielpen met dezelfde drive om alles te doen slagen. De lessen die me het ambassadeurschap hebben opgeleverd komen me vandaag de dag nog steeds erg ten goede en met veel ambassadeurs ben ik nog erg goed bevriend. 

 

Is er een moment van tijdens je ambassadeurschap dat je altijd bij zal blijven?

Weet je, naast alle leuke activiteiten die we deden waren de Mladi On Tour reizen de grote uitschieters. Ik heb 1 reis mogen organiseren samen met andere ambassadeurs. Tijdens de reisjes heb ik zo veel mooie herinneringen mogen maken die we onderling nog steeds vaak genoeg ophalen.

 

Ik bedoel: in 2017 naar Praag, 2018 Istanbul en 2019 Hamburg. Dit waren reizen waar we met minimaal 10 man naartoe gingen, meer hoef ik denk ik niet te vertellen. Ik zou iedereen die bij Mladi BiH zit zeker adviseren om – indien mogelijk – mee te gaan op zo’n reis! 🙂 

 

Je zat ook twee jaar in het bestuur van Mladi BiH. Hoe heb je dit ervaren?

Dit was een super waardevolle tijd maar tegelijk ook een grote verantwoordelijkheid. Soms stonden we voor moeilijke beslissingen waarbij we niet veel tijd hadden om er bij stil te staan. In dat geval hebben we snel moeten handelen onder druk, dit was voor mij sowieso een leerpunt.

 

Verder ben je ook het aanspreekpunt voor ambassadeurs en dien je steun te bieden waar nodig is. Ik heb hier veel van geleerd en was enorm blij met de samenwerking die ik toen had met andere bestuursleden. Omdat ik met regelmaat in contact was met Bosnische organisaties, leerde ik beter schrijven in het Bosnisch. Mijn vaardigheid daarin is er onwijs op vooruit gegaan hierdoor. Ook leerde ik hierin hoe je vriendschap moet scheiden als het gaat om het leiden van een organisatie, omdat je bij Mladi BiH gewoon ook vriendschappen opbouwt met iedereen.

 

Enkele maanden geleden besloot je af te zwaaien als ambassadeur bij Mladi BiH, mede zodat je meer tijd hebt voor het goede doel waar je medeoprichter van bent: Charity Bosnian Kids. Wat doet deze non-profit organisatie?

Wij werven fondsen voor dagelijkse lunches voor kinderen in Bosnië en Herzegovina van wie ouders zich dat niet kunnen veroorloven. Scholen in Bosnië hebben vaak een leverancier die hun voorziet van dagelijkse lunches, voor de kinderen waarvoor is betaald. Omdat hierdoor altijd een groep kinderen is die van de lunchpauze wordt uitgesloten, zijn wij in contact met scholen die ons vertellen om hoeveel kinderen het gaat en zorgen wij er vervolgens voor dat er voor die groep wordt betaald. Op deze manier kan ieder kind meedoen tijdens de pauze.

 

Wij zijn het hele jaar bezig met de fondsenwerving, om zo voor het begin van het nieuwe schooljaar het bedrag hiervoor over te maken. Hierbij zijn wij, de school en de leverancier voor school lunches betrokken. Wij maken het geld over aan de leverancier en de school ziet erop toe dat de kinderen de lunch ontvangen. 

 

 

Voor hoeveel kinderen hebben jullie al een lunch kunnen verzorgen?

Gedurende dit schooljaar hebben we 149 kinderen van een lunch kunnen voorzien. Echter volgen kinderen vanwege de coronacrisis op dit moment onderwijs vanuit huis. De lunches waarvoor is betaald, worden daarom on-hold gezet en vervolgens weer voortgezet op het moment dat de kinderen weer naar school gaan. Daarbij is ons doel om aankomend schooljaar in totaal 300 kinderen te voorzien van een dagelijkse lunch op school, dus daar zijn we hard mee bezig. 

 

Om families van deze kinderen ondersteuning te bieden tijdens deze onzekere tijden, hebben we het mogelijk gemaakt voor mensen om voedselpakketten te doneren. Op dit moment zijn we met lokale leveranciers in samenwerking die deze pakketten zullen samenstellen en leveren zodat gezinnen van deze kinderen de aankomende tijd voorzien zijn van voedsel thuis. 

 

Aan de lezers van dit interview: Waarom zouden ze Charity Bosnian Kids moeten steunen?

Ik denk dat veel mensen van nature de behoefte hebben om anderen te helpen. In ons geval gaat het om kinderen. En in het bijzonder zijn er Bosnische mensen die iets terug willen doen voor Bosnië en Herzegovina, bij ons kan dat. Via onze stichting help je kinderen die het hard nodig hebben. Wij bieden de zekerheid dat je gift op de juiste plek terecht komt en onze stichting is zo efficiënt dat wij 100% van het gedoneerde geld kunnen besteden aan de kinderen en families in nood.

 

Wij zijn deze stichting gestart met de persoonlijke missie dat geen enkel kind moet lijden onder armoede. Ondanks het werk dat we hierin steken, kunnen we dit niet alleen. We blijven afhankelijk van donaties om deze hulp te kunnen blijven bieden. De grootte van de donatie maakt niet uit, want alle beetjes helpen. 

 

We hadden tot recent voornamelijk donateurs uit enkel Nederland, inmiddels worden we gesteund door mensen uit de Verenigde Staten, Canada, Australië en meerdere Europese landen. Dit is zo mooi om te zien. We hebben in de tijd dat we actief zijn veel steun ontvangen van onze supporters. We geloven dat het maken van impact samen gebeurt, daarom roepen we ook mensen op om over ons te vertellen aan familieleden, collega’s en vrienden door bijvoorbeeld ons initiatief te delen via social media. 

 

Wil jij ook evenementen organiseren en projecten opzetten, en tegelijkertijd veel Bosnische jongeren in Nederland leren kennen? Word dan ambassadeur! Voor vragen en meer informatie kun je altijd een e-mail (info@mladibih.nl) of bericht via Facebook of Instagram sturen!